Nederlandse jongeren de gelukkigste van Europa

Nederlandse jongeren de gelukkigste van Europa

Internationaal onderzoek Coca-Cola toont aan dat ‘generatie Z’ zelf bewust kiest voor geluk

Belgische jongeren voelen zich goed in hun vel. Op hun noorderburen na zijn ze zelfs het gelukkigst van alle jongeren in de Europese landen* waar Coca-Cola een onderzoek liet uitvoeren. Daaruit blijkt bovendien dat Belgische jongeren meer dan gemiddeld hun geluk zoeken in ‘kleine dingen’ en vriendschappen. Maar is dat geluk maakbaar, een bewuste keuze, of is het kwestie van ‘toeval’? Ook daarin zijn de antwoorden verrassend. Jongerentrendwatcher Tom Palmaerts van Trendwolves duidt de resultaten.

Over de Europese jongeren vandaag duiken geregeld nogal wat onheilsberichten op. Maar hoe kijken zij zélf tegen hun leven aan? Helemaal niet zo somber, zo blijkt. Coca-Cola liet onderzoek uitvoeren bij meer dan 3.000 jongeren tussen 15 en 19 jaar in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk, Nederland, België, Noorwegen, Denemarken en Zweden. Gemiddeld geven jongeren hun geluksgevoel 6,5 op 10. Minst gelukkig zijn de Britten (6,2), meest happy de Nederlanders (6,8). Met 6,7 komt België op een mooie tweede plaats.

Jongens gelukkiger dan meisjes
Belgische jongens geven hun geluksgevoel bijna 7, terwijl meisjes op 6,5 stranden. Deze trend zet zich door over de grenzen heen: in elk land liggen de meisjes ongeveer een half punt achter op de jongens.

In de kleine dingen
Maar hoe wordt dat ‘geluk’ door de jongeren vandaag gedefinieerd? ‘Het appreciëren van zoveel mogelijk kleine momenten van geluk’, vindt 46% van de Europese jongeren. Belgische jongeren zijn hier absolute koploper met 51%. Ook hier weer met een opvallend verschil tussen man en vrouw: bijna overal is het ‘kleine geluk’ voor meisjes belangrijker dan voor jongens. Op de tweede plaats: geluk is voor 39% een ‘algemeen gevoel van welbehagen’ (33% in België). Het bepalen van en streven naar ‘doelstellingen’ is slechts voor 15% van de Europese én Belgische jongeren bepalend voor hun geluksgevoel. Tom Palmaerts: “Jongeren beseffen dat ze het misschien met minder zullen moeten doen dan de voorgaande generatie. Daardoor worden de ‘essentiële’ zaken als liefde, kinderen, familie en vrienden extra belangrijk. Dat daarbij zelfs wat saaiheid of verveling kan komen kijken, nemen ze er graag bij.”

Vriendschap is geen illusie
Vriendschappen zijn voor 39% van de jongeren in Europa de belangrijkste voorwaarde van geluk, en zelfs voor 45% van Belgische jongeren. De Belgen zetten ‘persoonlijke ontplooiing’ (21%) en ‘familie’ (20%) op de respectievelijke tweede en derde plaats. In de andere landen staat familie dan weer meer uitgesproken tweede (27%) dan persoonlijke ontplooiing (18%). Tom Palmaerts: “Van jongs af aan krijgen ze een snelcursus realiteit doordat ze continu worden blootgesteld aan een stroom negatieve mediaberichten (oorlog, honger, crisis…). Ze willen dit compenseren door een fenomeen dat we ‘lollology’ noemen, door onder elkaar gewoon plezier te maken dat gerust imperfect mag zijn. En plezier maken doe je vooral met vrienden. Vriendschappen zijn heilig.”

Keuze of toeval?
Is geluk een keuze of een kwestie van toeval? Volgens 63% van de jongeren in België kan je een keuze maken om gelukkig te zijn, je kan ook effectief zelf iets doen om je geluk in de hand te werken. Met op kop de Ieren (84%) en in mindere mate de Noren en Zweden (77%). Wat niet wil zeggen dat Belgische jongeren pessimistischer zijn. Ze zien geluk meer als iets dat je vroeg of laat kan (en zal) te beurt vallen. Ook de blije Nederlanders denken er trouwens zo over. Tom Palmaerts: “Opgroeiende jongeren denken eerst dat zoeken naar geluk zinloos is. Maar stilaan groeit het besef dat ze het zelf dichterbij kunnen brengen door te stoppen met dromen, en actie te ondernemen.”

Kies jouw moment van geluk
Bewust kiezen voor geluk: het kàn. Alleen al door meer te lachen, voelen we ons vanzelf gelukkiger. Coca-Cola is het merk bij uitstek dat al decennia mensen in dit gevoel verbindt. Choose Happiness, er zelf voor kiezen om gelukkig te zijn, sluit dan ook perfect aan bij het vernieuwde gamma, waarbij het makkelijker wordt om jouw ‘momentje van geluk’, jouw favoriete Coca-Cola te kiezen. ‘Coca-Cola wil als het ware inspireren om wat meer te kiezen voor een spontane lach en dus voor geluk.’

Céline Van den Rijn, Marketing Director Coca-Cola België & Luxemburg: “‘Choose Happiness is dus geen luchtkasteel. Daarom leek het ons ook interessant om eens te kijken hoe jongeren vandaag ‘geluk’ ervaren en of ze daarbij een ‘keuze maken’. En de boodschap komt mooi uit de verf: de wereld is niet enkel kommer en kwel, zeker niet voor jongeren. Dat geloof zit al 129 jaar in ons merk-DNA. Aan de positieve insteek dat geluk ook een keuze is en niet alleen toeval, hebben we onze nieuwe campagne gekoppeld.”

Lees meer op:

https://www.cocacolabelgium.be/nl/persberichten/belgische-jongeren-gelukkigste-europa/

Customer first!

Manutan als nieuwe maatstaf klantbeleving

Tekst: Maxim Renders

Waar zijn de Chief Customer Officers vroegen we ons als redactie halverwege 2013 oprecht af. Voor een zoektocht naar een CCO in Nederland of België bleek een zaklamp noodzakelijk. Ze waren er, maar in zeer geringe aantallen. De meeste organisaties kleven nog aan het afdelingsdenken, vrezen de transformatie naar hecht samen opereren waarbij de klant ieders verantwoordelijkheid is. Het zoeken naar voorbeeldige CCO’s is sindsdien niet gestaakt. We stuiten op Addy Oosterom, eerder manager customer relations Manutan Nederland en verantwoordelijk voor alle klantcontacten van de organisatie, nu sinds kort actief als Director Customer Excellence Benelux.

http://customerfirst.nl/interviews/2015/04/manutan-als-nieuwe-maatstaf-van-klantbeleving/index.xml

Zit jij op jouw talent?

‘Waardeer geluk als bron van energie’

In de rubriek ‘Brandende Kwestie’ van het FD gaat Ron Jansen in op het thema geluk.

‘Waardeer geluk als bron van energie’

We zouden ons veel vaker de vraag moeten stellen wat ons gelukkig maakt. We zijn voortdurend in de weer, maar nemen te weinig tijd om na te gaan wat ons werkelijk drijft. Ook in de bestuurskamers van Nederland zou die vraag veel meer aandacht moeten krijgen.

Ik realiseer me dat veel mensen dit extreem soft vinden klinken,zeker in het bedrijfsleven. Maar ik ben ervan overtuigd dat geluk ook rendeert voor een onderneming. Als mensen iets doen dat hun heilige vuurtje doet opvlammen, raken zij in een flow. Het is te vergelijken met verliefdheid, je denkt dan dat je de wereld aankunt. Dat is economisch gezien uiterst relevant, want de productiviteit stijgt, terwijl het ziekteverzuim en het verloop zullen dalen.

Het is niet gemakkelijk om onder woorden te brengen wat geluk precies is. Denkers van Aristoteles tot de Dalai Lama hebben daar verstandige dingen over gezegd, maar iedereen zal zelf moeten uitvinden wat hem gelukkig maakt. In welke rol en omgeving kun je jezelf zijn, waar kun je goed tot je recht komen, jezelf ontwikkelen? Dat is voor iedereen anders.

De invulling van het geluksidee is ook niet statisch, het is een proces dat de mens zijn hele leven bezighoudt. Dat besef leeft in deze hectische tijd onvoldoende. We staan in het oog van een economische storm, maar juist daar kan rust heersen, als je maar dicht bij je werkelijke verlangens en motieven blijft.

Als het bestuur van een bedrijf of organisatie op maandagmorgen vergadert, zou het helemaal niet gek zijn om de vraag te stellen of een bepaald besluit de aanwezigen gelukkig maakt. Dat scherpt de geest en voegt een andere dimensie toe aan de beslissing. Het dwingt tot nadenken over de vraag hoe het besluit zich verhoudt tot de missie van het bedrijf. En het biedt de kans met collega’s in gesprek te raken over wat hen werkelijk bezighoudt. Dat is een belangrijke bron van nieuwe energie.

Natuurlijk moeten er zeker in deze tijden ook besluiten worden genomen die je niet gelukkig maken.Het kan onvermijdelijk zijn om bijvoorbeeld mensen te ontslaan. Maar ook dan is het goed dat dit gevoel expliciet aan de orde komt in de bestuurskamer. Al is het maar omdat we dan beseffen wat we als mens wel en wat we niet kunnen beïnvloeden.

Als je zelf ontslagen wordt, sta je voor de vraag wat je energie geeft om verder te komen. Een ontslag overkomt mensen, maar het is ook aanleiding om naar het eigen functioneren te kijken. Het brengt ze terug naar hun kern, naar de vraag wat ze gelukkig maakt. De weg voorwaarts tekent zich dan in veel gevallen al af.’

Bron: 03 november 2012 © Het Financiële Dagblad

Ron Jansen

Ebbinge

https://www.ebbinge.nl/waardeer-geluk-als-bron-van-energie

Zit jij op jouw talent?

Hoe gelukkig ben je met je baan? Wordt er keken naar competenties of naar passie?

 

Quarter life crises: lastige vraagstukken als je twintig bent

Vergeet het dertigersdilemma: twintiger worstelt met ‘quarter life crisis’

‘Heel veel jonge mensen zitten met vragen die je studie of je werk niet beantwoorden. De universiteit is toch meer een koekjesfabriek. Je volgt de vakken en doet wat je moet doen, maar dan ben je afgestudeerd en dan komen de vragen.’

De twintiger is bezig met diepgaande vragen. Zingeving moet het zijn! Wie ben ik, wat wil ik, wat is een goede relatie, waar gaan we naartoe? Dat soort werk.

Inmiddels is het de twintiger die het ingewikkeld lijkt te hebben en spreken we van de ‘quarter life crisis’. Typische twintigersthema’s laten zich makkelijk opsommen: de prestatiemaatschappij, keuzestress, hoe kom je aan een baan als het vooral (onbetaalde) stages zijn die worden aangeboden aan starters?

Als twintiger ben je net klaar met studeren en moet je kiezen wat je met je leven gaat doen. Dat kan doodeng zijn want wat als je plannen mislukken, je niet de juiste keuze maakt?

Zie hierover artikel in ‘Het Parool’

http://www.parool.nl/binnenland/vergeet-het-dertigersdilemma-twintiger-worstelt-met-quarter-life-crisis~a4214387/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=shared%20content&utm_content=free

Change your mindset

Gelukkige leerling presteert beter…

‘Gelukkige leerling presteert beter’ door Kitty van Gerven

Leerlingen van basisscholen die volgens de principes van de positieve educatie werken, zitten niet alleen beter in hun vel, maar zetten ook betere leerprestaties neer en zijn creatiever. Tot deze conclusie kwam ‘UT-geluksprofessor’ Ernst Bohlmeijer vanmiddag tijdens de conferentie Twents Meesterschap.

In zijn inleiding voor een volle zaal met leerkrachten ging de keynote speaker in op het project Positief Educatief Programma, kortweg PEP, dat op de UT werd ontwikkeld in samenwerking met de Stichting Consent, de koepelorganisatie van 33 openbare basisscholen in de regio. Een pilot van het PEP-project ging in het schooljaar 2014-2015 al van start op de Twekkelerveldschool in Enschede en de Dr. M.L. Kingschool in Denekamp en recentelijk is er ook een pilot begonnen op de Prinseschool in Enschede.

Sterke kanten
In zijn inleiding legde Bohlmeijer uit hoe binnen het Positief Educatief Programma naar verbetering van het welbevinden van de scholieren wordt gestreefd. Hij noemde daarbij vier verschillende componenten, waaronder het benadrukken van de sterke kanten en de talenten van de leerlingen, alsmede het stimuleren van het gebruik van deze vaardigheden, zowel individueel als klassikaal.

Ook de opbouw van positieve relaties, waaronder de relatie tussen kind en docent, heeft volgens de hoogleraar veel invloed op het gevoel van welbevinden. ‘Zo vormen bijvoorbeeld hoop- en droomgesprekken een prachtig instrument om aan het begin van het schooljaar al een goed contact met het kind te leggen’, noemde hij als voorbeeld.

Compassie
Naast plezier als belangrijke derde component speelt binnen het PEP-project ook de compassie een grote rol. Bohlmeijer hield zijn gehoor voor dat een fors percentage kinderen al op jonge leeftijd traumatische ervaringen opdoet. ‘En dan krijg je nogal eens te maken met kinderen, die bang en verdrietig zijn en om die reden soms het bloed onder je nagels vandaan zuigen.’ Volgens de hoogleraar is het juist dan van belang om te werken aan een situatie waarin het kind, bijvoorbeeld door het meer verantwoordelijkheid en keuzemogelijkheden te geven, welbevinden ervaart op school. ‘Het betekent echter niet’, zo hield de hoogleraar zijn gehoor voor, ‘dat je in medelijden moet blijven steken. Houd je verwachtingspatroon ten aanzien van het kind wel hoog.’

Elf procent beter
Uit onderzoek elders, zo liet Bohlmeijer weten, is inmiddels gebleken dat leerlingen die door speciale programma’s op school lekker in hun vel zitten wel tot 11 procent beter presteren bij standaardtesten dan leerlingen bij wie geen aandacht aan het welbevinden wordt besteed. Overigens geldt dit niet alleen voor kinderen, zo bleek wel uit de prychologische test die Bohlmeijer zijn gehoor in De Waaier liet ondergaan. Nadat de leerkrachten enige tijd aan een plezierige ervaring hadden gedacht bleken zij aanmerkelijk beter in staat om een creatief raadsel op te lossen dan nadat ze enige tijd aan een verdrietig moment hadden gedacht.

Lees meer op:

http://www.utnieuws.nl/nieuws/62493/Gelukkige_leerling_presteert_beter

Happy people

een bijzonder artikel

‘Wetenschappelijk bewezen: werken en studeren maken niet gelukkig. Dansen en vrijen wel!’ Door Mathijs Bouman

Werken maakt niet gelukkig. Studeren ook niet. Het zijn vervelende activiteiten. We doen ze omdat het moet. Als het kon, dan stopten we er direct mee

Zo. Die waarheid moest maar eens gezegd. Uw hele carrière hoort u al hoe bevoorrecht u bent met uw studie en baan. Van studiebegeleider tot HR-medewerker, van coach tot managementgoeroe, iedereen heeft het u ingewreven: werken moet je doen met passie. Werken is een levensvervulling. Zonder werk geen geluk.

Vrijen tot de ochtendstond

Maar dat had u dus helemaal mis, want werken maakt juist ongelukkig. Wat dan wel gelukkig maakt? Dansen natuurlijk! Dansen, tot diep in de nacht. En dan: vrijen! Vrijen tot de ochtendstond.

Dansen en vrijen, daar wordt een mens gelukkig van. U vermoedde dat al, maar nu is het ook wetenschappelijk vastgesteld. In de nieuwe editie van het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Economic Journal, staat een bijzonder artikel over welke activiteiten ons gelukkig maken.

Geluk meten met een app

Wat is geluk, vraagt de filosoof in u zich misschien af. Een terechte vraag, want daar wordt nogal verschillend over gedacht. Is het de mate waarin iemand tevreden is met zijn leven? Is het een gevoel van doel, betekenis en eigenwaarde? Of is geluk de stroom van plezierige gevoelens die een mens van moment tot moment ervaart? De auteurs van het artikel in Economic Journal, Alex Bryson van de London School of Economics en George MacKerron van de universiteit van Essex, kiezen voor de laatste definitie van geluk.

Geluk is in hun onderzoek dus van het hedonistische soort: de stroom van ervaren genot op het moment zelf. Subjectief, uiteraard, maar wel meetbaar. Om deze vorm van geluk te meten maken de onderzoekers gebruik van een app voor op de smartphone. ‘Mappiness’ heet de app, die door de London School of Economics werd ontwikkeld en door tienduizenden Britten werd geïnstalleerd. De app geeft op willekeurige momenten van de dag een ‘ping’, en vraagt de gebruiker hoe gelukkig hij of zij op dat moment is. Er volgen dan nog wat korte vragen, zoals: hoe ontspannen ben je, hoe wakker ben je, ben je alleen of niet, en – belangrijk – wat ben je nu aan het doen? Zo ontstaat een database met miljoenen waarnemingen over activiteiten en geluksbeleving.

Voor meer informatie :http://fd.nl/economie-politiek/1138495/werken-en-studeren-maakt-niet-gelukkig-dansen-en-vrijen-wel

Gelukkig werken

Gelukkige leerling presteert beter

Leerlingen van basisscholen die volgens de principes van de positieve educatie werken, zitten niet alleen beter in hun vel, maar zetten ook betere leerprestaties neer en zijn creatiever. Tot deze conclusie kwam ‘UT-geluksprofessor’ Ernst Bohlmeijer vanmiddag tijdens de conferentie Twents Meesterschap. Lees meer

School voor gelukkige jongeren

Diverse jongeren en hun sparringpartners krijgen inzicht in keuzes voor een gelukkige toekomst door middel van analyses en sessies ‘Make a powerful choise for a happy future!’.

Gelukkige jonge mensen hebben meer kans om te groeien tot rijke volwassenen

Door Bertine Blom, eigenaar Happy Business Academy en School voor Gelukkige Jongeren

Emotionele welzijn van kinderen en jongeren is dé sleutel tot hun succes in de toekomst.

Een van de belangrijkste redenen? Gelukkige en positief jong volwassenen hebben hun toekomst helderder voor ogen en hebben meer kans om gericht te werken aan een opleiding, het vinden van werk, en krijgen sneller promotie in vergelijking met hun tegenhangers die minder gelukkig zijn en minder goed in hun vel zitten, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Warwick en University College London.

Jouw carriere wordt bepaald tussen 15 en 25 jaar

Jouw carriere wordt bepaald tussen 15 en 25 jaar

Gelukkige, positieve, extraverte tieners hebben meer kans om door te gaan en om meer geld te verdienen dan ongelukkige, pessimistische tieners en door te groeien tot rijke volwassenen, volgens een onderzoek van het Verenigd Koninkrijk.

Na het analyseren van de gegevens van 15.000 jongeren in de VS, konden wetenschappers constateren dat degenen die een hogere tevredenheid met het leven aangegeven hadden vooraf in het onderzoek, “aanzienlijk” hogere niveaus van inkomsten hadden bereikt op latere leeftijd.

Om een concreet voorbeeld te noemen wat de studie aan resultaat heeft opgeleverd:

Bijvoorbeeld een één-punt stijging in tevredenheid met het leven op een vijf puntsschaal op de leeftijd van 22 vertaald naar een stijging van $ 2000 in een hogere winst per jaar op de leeftijd van 29.

De resultaten van de bevindingen, gepubliceerd 19 november 2012 in de Proceedings van de National Academy of Sciences, kan belangrijke gevolgen hebben voor academici, beleidsmakers en voor scholen, ouders en voor de jongeren zelf.

Voor scholen – en ouders in het bijzonder – deze bevindingen tonen aan dat het emotionele welzijn van kinderen en jongeren is de sleutel tot hun succes in de toekomst

Voor jongeren (en hun ouders) is het daarom van groot belang inzicht te krijgen (al op jonge leeftijd)  in waar de emotionele kracht zit, de passie en talenten van deze jongeren.  Ook wordt gekeken naar het geluksgevoel van de jongere en wat de jongere bewezen gelukkig (kan) maken. Hiervoor is de  Happy Young People Power Analyse (HYPPA) ontwikkeld en wordt aangeboden door de School voor Gelukkige Jongeren.

Deze analyse geeft richting aan keuzes die essentieel kunnen zijn voor een gelukkige succesvolle toekomst. Voor alle duidelijkheid: de analyse geeft geen recept of routebeschrijving voor geluk en succes. Het geeft veel inzicht en is een start concretere stappen te kunnen nemen en in gesprek te gaan.

In nauw overleg met ouders, school (decanen) of andere mentoren geeft de HYPPA een duidelijke richting naar opleiding en werk gebaseerd op de sociale vaardigheden en persoonlijkheidstypologie van de jongere.

Binnenkort geven wij weer een gratis seminar ‘Happy Young People’ voor een route in het (uitdagende) doolhof van keuzes voor jongeren in school en werk.

De onderzoekers maakten voor de studie vergelijkende notities met broers en zussen, waaruit blijkt dat zelfs binnen dezelfde familie, gelukkiger, meer optimistischer, extraverte en minder neurotische tieners meer kans hebben om door te groeien naar een hoger inkomen en meer te verdienen.

Eindconclusie:

Inzicht in je persoonlijkheid en geluk op jonge leeftijd is bepalend voor keuzes voor een gelukkige succesvolle toekomst!